Se och höra

Här handlar det om att ta reda på vem som står utanför dörren.

Lösningar

Optiskt dörröga

Genom att kika ut genom dörrögat som är monterat i själva dörren, ser man vem som står utanför.

Om installationen

En lösning utan någon form av anslutning eller uppkoppling. Kräver inget underhåll.

Dörrögat monteras i dörrbladet. Tillstånd kan behövas av fastighetsägare i hyresrätt eller bostadsrätt

Digitalt dörröga kopplad till en skärm

Ett digitalt dörröga som innebär att man kan se vem som står utanför på en skärm om är placerad på insidan av dörren.

Om installationen

Kommunikation sker via kabel.

Digitalt dörröga monteras i dörr, på samma sätt som ett optiskt dörröga. Skärm placeras på insidan av ytterdörren och en kabel dras från dörröga till skärmen. Tillstånd kan behövas av fastighetsägare i hyresrätt eller bostadsrätt

För att det ska fungera krävs batterier som måste bytas ibland.

Digitalt dörröga kopplad till en trådlös skärm

Det digitala dörrögat är placerat i dörren, men trådlöst uppkopplat till en skärm som kan placeras var som helst i bostaden. Man kan se vem som står utanför dörren, utan att behöva gå ut till dörren.

Om installationen

Kommunikationen mellan dörrögat och skärmen går via radiokommunikation

Digitalt dörröga monteras i dörrbladet. Mottagarenheten är flyttbar i bostaden. Det ställer krav på tillräcklig räckvidd för att kunna användas från alla rummen i hemmet. Kontrollera var det finns radiotäckning. Tillstånd kan behövas av fastighetsägare i hyresrätt eller bostadsrätt

I dörrögat används batterier. Skärmen behöver både  batterier och anslutning till eluttag.  Batterierna måste bytas ibland.

Porttelefon för ytterdörr kopplad till en telefon

Via en mobiltelefon eller annan telefon kan man höra och prata med den som står utanför dörren. Om man använder mobiltelefon kan man kolla vem som ringer på även om man inte är hemma.

Om installationen

Kräver ett mobilt abonnemang för porttelefonen som ringer upp och ett till för mobiltelefon som den som får besök använder.

Porttelefonen är placerad utanför ytterdörr. Den måste vara ansluten till strömförsörjning enligt produktspecifikation. Den måste också anslutas till telefonnätet eller IP-telefoni via ATA-box och det krävs tillgång till en telefon eller mobil med tonval.

 I flerfamiljshus kan det redan finnas en porttelefon som kan användas. Om inte behöver det installeras en ny porttelefon. Tillstånd kan behövas av fastighetsägare i hyres/bostadsrätter

Fungerar inte vid strömavbrott, om det inte finns backupbatteri. Ett backuppbatteri behöver bytas enligt det tidsintervall som angetts i produktspecifikation.

Videoporttelefon kopplad till en skärm

Med en videokamera i porttelefonen kan man se, höra och prata med den som står utanför dörren via en eller flera fast monterade skärmar, som kan placeras där de är mest lättåtkomliga.

Om installationen

Kommunikation sker via kabel.

Fast installation av enhet utanför ytterdörr. Kabel dras mellan enhet utanför ytterdörr till skärmarna som  monteras på olika platser i hemmet. Ansluts till strömförsörjning enligt produktspecifikation. 

I flerfamiljshus kan det redan finnas en porttelefon som kan användas. Om inte behöver det installeras en ny porttelefon. Tillstånd kan behövas av fastighetsägare i hyres/bostadsrätter.

Fungerar inte vid strömavbrott, om det inte finns backupbatteri. Ett backuppbatteri behöver bytas enligt det tidsintervall som angetts i produktspecifikation.

Videoporttelefon kopplad till en app

Via en app kan man se, höra och prata med den som står utanför. När någon ringer på kopplas ett videosamtal till mobilen eller surfplattan, så man kan kolla vem som ringer på även om man inte är hemma.

Om installationen

Kräver wifi via fast anslutet bredband eller 4G-router.

Fast installation av enhet utanför ytterdörr som ansluts till strömförsörjning enligt produktspecifikation.  Sen krävs tillgång till mobiltelefon eller surfplatta med en nedladdad app.

I flerfamiljshus kan det redan finnas en porttelefon som kan användas. Om inte behöver det installeras en ny porttelefon med video. Tillstånd från fastighetsägaren behövs i flerfamiljshus.

WiFi via fast anslutet bredband fungerar inte om det blir strömavbrott.

Senast granskad: 2019-03-14
Dela: