Begränsad för personer med synnedsättning

Nu gör vi ett urval som visar det som inte funkar. Bland de lösningar som finns för att kolla vem som står utanför och att styra tillträdet till hemmet finns det några som inte funkar för personer med omfattande synnedsättning.

Lösningar

Optiskt dörröga

Genom att kika ut genom dörrögat som är monterat i själva dörren, ser man vem som står utanför.

Om installationen

En lösning utan någon form av anslutning eller uppkoppling. Kräver inget underhåll.

Dörrögat monteras i dörrbladet. Tillstånd kan behövas av fastighetsägare i hyresrätt eller bostadsrätt

Digitalt dörröga kopplad till en skärm

Ett digitalt dörröga som innebär att man kan se vem som står utanför på en skärm om är placerad på insidan av dörren.

Om installationen

Kommunikation sker via kabel.

Digitalt dörröga monteras i dörr, på samma sätt som ett optiskt dörröga. Skärm placeras på insidan av ytterdörren och en kabel dras från dörröga till skärmen. Tillstånd kan behövas av fastighetsägare i hyresrätt eller bostadsrätt

För att det ska fungera krävs batterier som måste bytas ibland.

Digitalt dörröga kopplad till en trådlös skärm

Det digitala dörrögat är placerat i dörren, men trådlöst uppkopplat till en skärm som kan placeras var som helst i bostaden. Man kan se vem som står utanför dörren, utan att behöva gå ut till dörren.

Om installationen

Kommunikationen mellan dörrögat och skärmen går via radiokommunikation

Digitalt dörröga monteras i dörrbladet. Mottagarenheten är flyttbar i bostaden. Det ställer krav på tillräcklig räckvidd för att kunna användas från alla rummen i hemmet. Kontrollera var det finns radiotäckning. Tillstånd kan behövas av fastighetsägare i hyresrätt eller bostadsrätt

I dörrögat används batterier. Skärmen behöver både  batterier och anslutning till eluttag.  Batterierna måste bytas ibland.

Digital panel som är fast monterad

En display med ljus, text och bild visar om dörren är låst eller inte. Displayen är fast monterad och hallen kan vara en bra placering. Det går att montera flera displayer.

Om installationen

Lösningen bygger på kabeldragning.

Indikator (brytare) monteras i slutbleck, alternativt ansluts till el-slutbleck med statusidikator. Displayenhet monteras inne i  t ex hallen. Kabel dras mellan slutbleck och displayenhet som ansluts till strömförsörjning. 

Denna lösning fungerar inte vid strömavbrott. Därför är de försedda med backupbatteri som måste bytas ibland.

App och display visar om det är låst eller inte

En display är ansluten till en som indikator i själva låset via en sändare på insidan av dörren. Man kan se både på displayen och via en app om dörren är låst eller inte. Appen används utanför hemmet.

Om installationen

Kräver wifi via fast anslutet bredband eller 4G-router, ett mobilabonnemang och kabel för att kunna använda både display och appen.

Indikator (brytare) monteras i slutbleck, alternativt ansluts till statusidikator i elslutbleck. Kabel dras till sändare för radiolösning som monteras i hemmet.

Mobiltelefonen behöver laddas regelbundet och man måste vara medveten om att wifi via fast anslutet bredband inte fungerar om det blir strömavbrott.

Senast granskad: 2019-03-13
Dela: